Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan 2021 Dünya Yatırım Raporu açıklandı. Raporun bu yılki teması “Sürdürülebilir Toparlanmaya Yatırım” olarak belirlenmişti. ‘Dünya Yatırım Raporu’ Türkiye lansmanı bugün Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. YASED Başkanı Ayşem Sargın ve UNCTAD Yatırım Araştırmaları Bölüm Başkanı Richard Bolwijn’in konuşmacı olduğu etkinlikte; raporun çıktıları, yansımaları ve önemli başlıkları analiz edilecek.
Raporun bize söylediği en önemli verilerden birisi şu: Küresel sermaye piyasalarında sürdürülebilirlik temalı yatırımlar, 2020’de değişken piyasalara rağmen güçlü bir büyüme yaşadı. Bu açık bir gerçek olarak sunuldu. Ancak, sürdürülebilirlik temalı yatırım ürünlerinin çoğu yerleşik ve gelişmiş ekonomilerin yararına etki göstermiş gibi görünüyor. UNCTAD’ın Yatırım ve Girişim Direktörü James Zhan, bu verinin sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkiyi en üst düzeye çıkarmak için gelişmekte olan ve geçiş ekonomilerine daha fazla fon sağlanması gerektiğine işaret ettiğini söyledi.
Raporun öne çıkan maddeleri şu şekilde:
Sürdürülebilir Finansın Geleceği
Yatırım ve Girişim Direktörü James Zhan, sürdürülebilir finans yatırımlarının bir niş olmaktan çıkıp sürdürülebilirliği iş modelleri ve kültüre tamamen entegre eden bir kitle piyasasına dönüşmesi gerektiğini söylüyor. UNCTAD, bu amaçla ortaklarıyla birlikte BM Küresel Sürdürülebilir Finans Gözlemevi’ni başlatacak. Bu gözlemevi, standartlardaki parçalanma, açıklamadaki karmaşıklık ve sürdürülebilirlik beyanının zorlukları üzerine çalışacak.
Gözlemevi , küresel yatırım zinciri boyunca tüm sermaye piyasası paydaşları dahil olmak üzere küresel kalkınma için yatırım topluluğunu bir araya getirecek olan UNCTAD’ın Ekim 2021’deki Dünya Yatırım Forumu’nda resmi olarak başlatılacak.
Türkiye Yatırımları 2020’de %15 Azaldı
Rapora göre Türkiye’ye yapılan yatırımlar 2020’de yüzde 15 azalarak 7,9 milyar dolara düştü. Yılın sonuna doğru doğrudan yabancı yatırımlar arttı (4Ç’te 2,3 milyar dolar). Bu artış daha keskin bir düşüşü önledi. Yatırımların en büyük payını Avrupa ekonomileri (% 55) oluşturmaya devam etti. ABD (% 14) ile Orta Doğu (% 7) ve Asya ekonomileri (% 6) da ülkenin önemli yatırımcıları oldu.
Önemli anlaşmalar arasında Metric Capital’in (Fransa) Sanovel İlaç’a yaptığı 200 milyon dolarlık yatırımı ve Katar Yatırım Otoritesi’nin yine 200 milyon dolar değerinde bir yatırım ile Borsa İstanbul’un % 10’luk hissesini satın alması yer aldı.
Büyük Ekonomiler Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımını Kolaylaştırıyor
2021’in ilk yarısında tamamlanan büyük satın almalar birleşme ve satın alma faaliyetlerinin güçlü kalmaya devam edeceğini gösteriyor.
Rapora göre büyük ekonomiler, ekonomik toparlanmayı ve gelişmeyi desteklemek için doğrudan yabancı sermaye yatırımı aktif olarak kolaylaştırmakta. Örneğin Türkiye, yazılım ve BİT faaliyetlerine odaklanan uzmanlaşmış serbest bölge programını diğer yüksek katma değerli ve teknolojisi yoğun faaliyetlere doğru genişletiyor. Bu gelişimin bir parçası olarak Ford (Amerika Birleşik Devletleri), Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi’nde ticari araç ve elektrikli otomobillerinin pil montaj operasyonu için 2,6 milyar dolarlık bir fabrika kuruyor.